Bevezető

Beleszeretnél ugrani a Virtuális Valóságba, de nem tudod hol kezd? Vennél valamit, de nem tudod mennyiért mi éri meg? Ha valaki laikusként tekint a VR-ra, akkor sok szempontból nem lát mást, csak katyvaszt. Cikksorozatomban igyekszem helyrerakni ezeket a tévképeket a VR világgal kapcsolatban és egyúttal segíteni az embereknek dönteni a vásárlás mellett vagy ellen.

Ebben a bejegyzésben a hordozható VR eszközökről lesz szó.

Tartalomjegyzék

Csak bizonyos téma érdekel? Semmi gond, készítettem egy tartalomjegyzéket, hogy oda navigálj, ami számodra releváns, mert vannak olyan kérdések, amiket másik bejegyzésben feszegetek 🙂

VR Alapok, avagy hogyan működnek a VR eszközök

A VR eszközök leírva nagyon egyszerűen működnek. Van egy kijelző (esetenként 2 is), amit egy-egy szemünk elé helyezzünk, úgy, hogy egy szoftver a kijelző különböző oldalaira különböző képet vetít ki és ezt egy speciális lencsén keresztül (ez lehet akár nagyító lencse is az olcsóbb megoldásoknál) nézzük a képernyőket és ezáltal sztereó hatással 3D képet fogunk látni.
Amitől ez VR lesz, az az, hogy különböző beépített és külső eszközök segítségével a VR doboz leköveti a fejünk mozgását, ezáltal tudunk nézelődni a térben, ezzel betekinthetünk a Virtuális Valóságba. Ezeket az eszközöket, amiket a fejünkre pakolunk, nevezzük VR headseteknek.

Google Cardboard

Mivel tényleg ennyire egyszerű a működési elv, ezért VR headsetet lehet szerezni 200 Ft-tól 2 000 000 Ft-ig bármilyen árkategóriában, telefonhoz, konzolhoz, számítógéphez vagy önmagában. És itt kezdődik a történet, amiért ez a cikk megszületett, hiszen az ultra gagyitól a csúcskategóriáig minden féle eszköz megtalálható. Illetve manapság a VR élmény nem merül ki a kijelzőben, az emberek már mozogni is akarnak a virtuális térben és megfogni tárgyakat. A könnyebb érthetőség érdekében egy egyszerűbb besorolást fogok elvégezni:

 • Telefonos VR
 • Standalone VR (vagyis önmagában is működő headset)
 • Csúcs VR eszközök

Telefonos VR

A telefonos VR eszközök több részre bonthatóak, az olcsóbb megoldástól fogok haladni a drágábbakig.

Ha érdekel a telefonos VR eszközök története, ezt a bejegyzést javaslom elolvasni.

Kartonpapír és egyéb műanyag vázak

Ezek a VR eszközök csak tokok. Nem rendelkeznek elektronikus alkatrésszel. Két lencséből állnak, szerencsésebb esetben egy fejpánt is jár hozzájuk. Rendszerint kínaiaktól beszerezhető, 200 Ft-tól körülbelül 20 000 Ft-ig bármilyen árkategóriában megtalálhatóak, de egyik sem ér 5000 Ft-nál többet! Tehát hiába veszed meg a legdrágábbat belőle, nem fogsz előrébb jutni, mint egy 2000 Ft-ossal.

Ha tényleg nem szánsz rá semmi pénzt, érdemes Ebay-en rendelni egyet 300 Ft-ért és kipróbálni, marha jó, de csodát ne várj tőle és főleg ne ezt könyveld el A VR-nak, mert ez nem az.

Ha kicsit többet is költenél rá, akkor a Xiaomi VR szemüvegét javaslom, ami kényelem és élmény szempontjából is messze ár/érték arányban veri a mezőnyt, közelebb áll a VR élményhez, mint a sima kínaiak.

Xiaomi VR Headset

Milyen telefon kell a VR-hoz?

Alap követelmény, hogy legyen benne giroszkóp. Ha ez megvan, már nem kell lényegében aggódni, mert egy közepes kategóriájú mai telefon már boldogul a legtöbb VR alkalmazással. Azért legalább 1gb RAM így is javasolt, de kevesebből is meg lehet próbálni. Javaslatom továbbá, hogy 1080p-s kijelzője legyen a készüléknek, de még 720p-ben is élvezhető lehet a tartalom, de nem javaslom annyira.

Milyen tartalom van rá?

Amit igazán tudok javasolni az a Youtube. Rengeteg 3D és 360-as videóanyag érhető el rá. A facebook is támogatja ezeket.
Ezen kívül akadnak nagyon komoly alkalmazások is, legyen az játék vagy egyéb szoftver. A Google Street View segítségével például bárhol körbenézhetünk könnyedén, de akadnak nagyon minőségi játékok is.

Itt nézz körül, a hivatalos Cardboard appot pedig különösen javaslom letölteni.

Kinek javaslom?

 • Aki ki akarja próbálni, de nincs pénze komolyabb eszközre
 • Aki csak Youtube, facebook videókat/képeket nézne 3D-ben, 360-ban.
 • Akinek van 360-as kamerája, de nincs nagy terve vele

Kinek nem javaslom?

 • Akinek van Google vagy Samsung telefonja
 • Aki igazi VR élményre vágyik

Szabványosított telefonos VR

Először a Samsung, majd a Google is rájött, hogy kicsit irányítani kell a VR piacot. A Samsung ezt a Gear VR-ral indította el, míg a Google a Daydream márkanév alatt kezdte el szabályozni a dolgokat. Más megoldások is léteznek a szabványosításra, de ők a legjelentősebb szereplők.

Ezek az eszközök már magasabb árkategóriát képeznek, de sokszor adják például Samsung telefonokhoz őket ajándékba. Hátrányuk még, hogy a fejed mindig ugyanott lesz a térben. Tehát tudod mozgatni a fejed, de hiába dőlsz bármilyen irányba, a térben nem fogsz tudni előrébb jutni a kontrollered nélkül.

Gear VR

A Samsung és az Oculus közös terméke a mobilpiacon. Folyamatosan fejlődik. Az első verziókhoz még nem, de azóta már jár hozzá egy külső irányító kontroller, ami lényegében a kezünket is a VR tér részévé teszi, így sokkal változatosabb játékokkal és alkalmazásokkal szórakozhatunk, ez már VR élményt nyújtó eszköz. Hátránya, hogy csak Samsung telefonokkal működik. Mivel a Samsung jelen van Magyarországon, érdemes náluk érdeklődni, mely telefonok kompatibilisek a Gear VR-ral. Hivatalos Gear VR oldaluk pedig itt található.

Milyen tartalom van rá?

A legjobb minőségű telefonos VR játékok és alkalmazások megtalálhatóak a Gear VR kínálatában.

Kinek javaslom?

 • Akinek van Samsung telefonja
 • Aki Samsung telefont akar venni és VR-ozni is akar.

Kinek nem javaslom?

 • Akinek nincs Samsung telefonja.
 • Aki csak VR miatt venne Samsung telefont.
Gear VR

Daydream VR

Hasonló a koncepció, mint a Samsungnál. A Google Daydream néven készített headsetet a telefonjaihoz. Ehhez is jár külső kontroller és az alkalmazás kínálata is nagyon impozáns. Szintén a mobiltelefonos VR csúcsa. Mivel nagy hardverigénye van a Daydream kategóriás játékoknak, ezért a Google csak bizonyos, az elvárásoknak megfelelő mobiltelefonoknak engedélyezi a Daydreamet. Itt egy lista.

Milyen tartalom van rá?

A legminőségibb telefonos VR játékok és alkalmazások megtalálhatóak a Google Play kínálatában.

Kinek javaslom?

 • Akinek van Google telefonja vagy ezen a listán megtalálható telefonja.
 • Aki drága telefont akar venni és VR-ozni is akar.

Kinek nem javaslom?

 • Akinek nincs csúcskategóriás telefonja.
 • Aki csak VR miatt venne csúcskategóriás telefont.
Daydream

Konklúzió

Ezek a belépő eszközök a VR-ba. Viszont komolyan csak a Daydream és a Gear VR vehető, a többi csak műanyag doboz, semmi több. Aki komoly VR élményre vágyik, az ezeknél alább nem adhatja.


Standalone VR

Standalone VR headsetnek nevezzük azokat, amikhez se számítógép, se telefon sem kell, mégis működik önmagában. Itt már jobb a helyzet minőség terén, mint a sima kartonos felhozatalnál, egy-két kínai próbálkozástól eltekintve persze.
Ez egy friss kategória. A két nagy márka itt a Lenovo, aki a Google Daydreamet használja és az Oculus a Xiaomival együttműködve.

Lenovo Mirage Solo

Lenovo Mirage Solo

Google Daydreamről már volt szó feljebb. A Lenovo megalkotta a Mirage Solo nevezetű eszközét, amit ötvözött a Microsofttól tanult Mixed Reality technológiával és a Google-el közösen létrehozott egy Daydream kompatibilis headsetet, amivel már egy kisebb térben is lehet mozogni, hála az elejére szerelt sztereó kameráknak. A hozzá érkező kontroller viszont még mindig nem képes a térbeli mozgásra, csak egy pontból irányítható, mint a Daydreamnél.

A headset különlegesnek számít, hiszen külső kamerák nélkül is tudunk mozogni a térben egy bizonyos szintig és a Daydream játékokon felül a saját játékaival is működik. Viszont a cikk írásakor még kevés térbeli mozgást engedélyező játék érhető el rá és az eszköz nagyon drága, annyiba kerül, mint a legkomolyabb VR headsetek, vagyis az Oculus Rift és a HTC Vive, de VR élményben azért nincs ilyen szinten. Viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy magasabb felbontással rendelkezik (2560×1440), mint a Vive és Rift, tehát érdemes elgondolkodni rajta, ha videókat néznénk akár egy virtuális moziteremben, vagy cégek számára, akik demózni akarják például a látványterveiket.

Idehaza a cikk írásakor nehezen megvásárolható, nem forgalmazzák itt.

Milyen tartalom van rá?

Daydream játékok és külön erre fejlesztett játékok.

Kinek javaslom?

 • Aki nem bír várni egy jobb megoldásra
 • Cégeknek, demózni terveinket, prezentációinkat
 • Aki nem akar se erős telefont, se PS4-et, se erős számítógépet venni.

Kinek nem javaslom?

 • Aki inkább VR csúcs eszközeire költene ennyit

Oculus Go

Oculus Go

Az Oculus a Samsunggal közösen már remek tapasztalatokat szerzett a mobil VR-ral kapcsolatban, így ők is megépítették a saját önálló eszközüket, az Oculus Go-t, de ezúttal a Xiaomival álltak össze.

Az Oculus ügyesen úgy alkotta meg az eszközt, hogy szinte pár kattintással, akik készítettek korábban alkalmazásokat Gear VR-ra, azok könnyedén elérhetővé tehessék azokat Oculus Go-n is. A Go, a Mirage Soloval ellentétben nem kínál viszont térbeli mozgási lehetőséget, viszont fele annyiba kerül, mint a Lenovo cucca. Amerikai amazonról berendelve, vámmal együtt sem több az eszköz, mint 80 000 Ft, így jóval olcsóbb, mint egy hasonló tudású telefon, de mégis sokkal több annál VR szempontból. Magyarországon a német amazontól érdemes még beszerezni, de ez jóval drágább, mint az amerikai import. Van beépített hangszórója a fejpántban, a felbontás szintén megegyezik a Mirage Solo felbontásával, és itt is csak azt tudom ismételni, videónézéshez és cégeknek prezentáció készítéshez a legjobb választás már csak az ára miatt is.

A játékkínálat minőségében verhetetlen és ugyancsak ez a helyzet az árban is. Az Oculus Go a legjobb belépő VR headset jelenleg a hordozható piacon!

Oculus Project: Santa Cruz

Az Oculus nem szokta elkapkodni az új termékeik fejlesztését. Ha kell, akkor másodiknak érkeznek meg a piacra, hiába kezdték elsőnek, de cserébe kompromisszumot nem ismerve nyújtanak elképesztő minőséget elképesztő áron. A Santa Cruz egy fejlesztés alatt álló standalone VR headset lesz, amihez két Riftszerű touch kontroller érkezik és a Microsoft Mixed Reality megoldásához hasonlóan külső kamerák nélkül fogja követni a mozgásunkat a térben, de a kezünkkel együtt és még csak számítógép se kell majd hozzá!

Ez a headset ígérkezik az elkövetkező évek legfejletebb standalone VR megoldásának, itt a VRhir.hu oldalon pedig ezt az eszközt is figyelemmel fogjuk kísérni.

 

Konklúzió

Megvan a mobil és standalone VR headseteknek a helyük a mai világban. Képzelj el egy hosszabb időtöltést akár egy repülőn, a kocsi anyósülésében, egy orvosi váróteremben és máris kedved szottyanna valahová máshová eljutni, valahova kiszabadulni, esetleg megnézni egy filmet. Vezetékektől mentesen ez a lehetőség ezekkel az eszközökkel érhető csak el.

Cégeknek szintén remek megoldást jelenthetnek, főleg a standalone headsetek. Ha van egy király alkalmazásuk, vagy úgy építik meg a saját terveiket, hogy ezekkel az eszközökkel működjenek, akkor bizony hatalmas marketing értéke lehet, bemutatni az ügyfélnek a jövőbeli terveket. Egy Oculus Go-val vagy Solo Mirage-zsal ez egy szuper gördülékeny folyamat. De akár kölcsön is adható egy ilyen eszköz, hogy az ügyfél mutassa meg a többi döntéshozónak is például az épület terveit és együtt ájuljanak el tőle.

Viszont ha komoly játékokra vágysz, komoly élményekkel, akkor ne vágj bele a mobilos VR világába. Mindenképp érdemes lesz a HTC Vive, Oculus Rift és a PSVR felé kacsintgatnod.


Írásommal remélem segítettem a döntésben, ha kérdés van, kommentben szívesen várom őket és igyekszem a legjobb tudásom szerint válaszolni.

Ha érdekesnek találod a cikket, egy megosztásnak mindig nagyon örülünk 🙂

VRhír – we AR here

Post Author: abysan

Ősgémer, VR szaki és kakaóimádó grafikus.
Youtube csatornám: http://youtube.com/abydoshun
Twitch csatornám: http://twitch.tv/abydosan

You may also like

Oculus Medium Bemutató

Az Oculus Medium egy 3D-s szobrászprogram, aminek segítségével akár professzionális

Napokon belül megjelenik a Slightly Heroes

A cross platform 1v1 lövölde a Daydreamtől kezdve a Vive

Késik a The Elder Scrolls: Blades

Az idén őszre ígért Bethesda játék jövő tavaszra csúszik át.

HVRC

30 Felhasználó elérhető Csatlakozás
 • Dan Jaeger
 • Neurotic
 • OlderS
 • Anymaxi228
 • Komonyi
 • Razen626

Segíts az oldal működésében

Üdvözöllek az oldalon! 🙂

Vadonatúj oldalunk fejlesztés alatt áll, így kérlek, ha bármi hibát tapasztalsz, jelezd nekünk.
Patreon oldalunkon támogathatsz minket, hogy még sokáig szolgáltathassunk neked új és friss tartalmakat! Támogass engem havi egy pizzaszelettel!

Kategória

Archívum

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás